
Otwieranie lokali gastronomicznych to dla wielu przedsiębiorców duże wyzwanie, które może jednak przynieść wiele korzyści, takich jak niezależność finansową, satysfakcję z tworzenia czegoś własnego oraz możliwość zaspokojenia potrzeb klientów. Aby jednak odnieść sukces w tej dziedzinie, niezbędne jest dokładne zaplanowanie i przemyślenie każdego kroku.
Od tego właśnie jesteśmy! Od lat pomagamy przedsiębiorcom w starcie ich biznesów. Otwarcie lokalu gastronomicznego to dość skomplikowany proces i wymaga uwzględnienia wielu czynników – od pomysłu i rzetelnej oceny sytuacji rynkowej po zaplanowanie budżetu oraz wdrażanie konkretnych rozwiązań. Dzięki naszemu fachowemu doradztwu otwieranie lokali gastronomicznych może być jednak naprawdę proste!
ZarzadzanieGastronomia.pl – nasza firma oferuje Ci usługi wspierające początkujący biznes gastronomiczny. Do tematu podchodzimy kompleksowo, a usługi “szyjemy na miarę”. Profesjonalne sporządzenie planu i wiedza, co powinno się w nim znaleźć oraz jak go wdrożyć, to według nas klucz do sukcesu, który chcemy osiągnąć razem z Tobą!
Nasze doradztwo zaczyna się już na etapie początkowej koncepcji i obejmuje analizę rynku i wstępną oceną inwestycji, gdzie określimy wspólnie grupę docelową, wygląd i parametry lokalu, menu oraz cel inwestycji. Na tej podstawie stworzymy biznes plan. Pierwszym właściwym krokiem w tworzeniu dochodowego biznesu gastronomicznego będzie z kolei wybór odpowiedniej lokalizacji. Niezależnie od tego, o jaką działalność chodzi, lokalizacja jest kluczowa dla sukcesu nowego biznesu. Należy zwrócić uwagę na takie czynniki jak: ilość ruchu pieszych, dostępność komunikacyjna, konkurencja w okolicy oraz potencjalne koszty wynajmu lub zakupu nieruchomości. Ważne jest też ogólna ocena lokalu: stanu technicznego budynku oraz pomieszczeń, przystosowanie do produkcji, ocena jakości wody, instalacji itp.
Kolejnym istotnym aspektem będzie ustalenie budżetu wraz z harmonogramem otwarcia lokalu/firmy w celu uniknięcia dodatkowych kosztów, wynikających z opóźnień. Potem już możemy przejść do aranżacji wnętrza (w konsultacji z biurem projektowym), sporządzenia projektu technologicznego, przystosowania lokalu pod usługi gastronomiczne (media, układ pomieszczeń, wentylacja, klimatyzacja itp.) oraz do wyposażenie kuchni i lokalu w niezbędne narzędzia gastronomiczne oraz sprzęt. Nasza firma oczywiście będzie czuwać nad wykonawstwem powyższych zadań.
Następnie przejdziemy do najprzyjemniejszej części, czyli pracy koncepcyjnej – określenia charakteru i specyfiki lokalu. Wybierzemy menu oraz dostosujemy styl kulinarny, oszacujemy też koszt jego realizacji – wyznaczymy koszty stałe, zmienne oraz możliwości dodatkowe. Wspólnie wybierzemy dostawców półproduktów spożywczych, zbadamy jakość surowców, wynegocjujemy korzystne dla Ciebie warunki finansowe. W tym miejscu warto zastanowić się też nad unikalnymi daniami w karcie, które wyróżnią Twój biznes na tle konkurencji oraz będą odpowiadać preferencjom grupy docelowej. Taki przemyślany styl kulinarny pomoże przyciągnąć klientów i stworzyć autentyczną atmosferę.
Kolejnym etapem działań będzie wybór odpowiedniego sprzętu i wyposażenia, które umożliwią sprawną obsługę oraz przygotowywanie posiłków. W tym kroku warto także zwrócić uwagę na ekologiczne rozwiązania, takie jak energooszczędne sprzęty lub jednorazowe naczynia biodegradowalne Wybierzemy też oprogramowania i sprzęt informatyczny dostosowany do potrzeb Twojej działalności.
Ważnym elementem przy otwieraniu biznesu gastronomicznego jest także uzyskanie pozwoleń i dokumentów niezbędnych do otwarcia lokalu gastronomicznego takich jak odbiór sanitarny, książeczki Sanepidu dla pracowników, umowa z ZAIKS-em na odtwarzanie muzyki w celach, ale także pozwolenie na sprzedaż alkoholu. Warto zasięgnąć porady specjalisty w tej dziedzinie, aby uniknąć niepotrzebnych kłopotów z prawem. Wspólnie wdrożymy też niezbędną dokumentację HACCP, GMP/GHP, ustalimy i wdrożymy też inne niezbędne standardy czy procedury.
W czym jeszcze możemy Ci pomóc? M.i.n. w opracowaniu wstępnej akcji promocyjnej i działań marketingowych oraz we wszystkich formalnościach związanych z zakładaniem firmy, a w szczególności:
- w stworzeniu opisu struktury firmy (administracja i sposób rejestracji firmy – spółka cywilna, jednoosobowa działalność gospodarcza, spółdzielnia itp.);
- w określeniu PKD (Polska Klasyfikacja Działalności) − ustalenie zakresu działalności podmiotu;
- w sprawach podatkowych i składkach ZUS w gastronomii.
Możesz na nas liczyć także we wszystkich sprawach związanych z rekrutacją pracowników, w czym zawiera się:
- staranny opis stanowisk pracy − ergonomia, portret osobowościowy kandydatów;
- proces rekrutacyjny personelu;
- dobór dogodnej formy zatrudnienia;
- omówienie prawnych aspektów zatrudniania personelu w branży gastronomicznej;
- administracja kadrowa − ustalenie systemu;
- szkolenia techniczne, system motywacji pracowników, organizacja pracy w lokalu i poza nim.
To oczywiście tylko niektóre aspekty, które należy wziąć pod uwagę przed otwarciem nowego lokalu, w których możemy Ci pomóc. Nasza oferta jest zawsze tworzona indywidualnie, a następnie dostosowywana do Twojej inwestycji i jej potrzeb tak, aby spełnić oczekiwania i wspólnie stworzyć mocny fundament dla dalszej działalności Twojego biznesu gastronomicznego. Otwieranie lokali gastronomicznych to proces, przez który warto przejść z pomocą osób, które mają doświadczenie w branży, w celu uniknięcia niepotrzebnych błędów. My jesteśmy takimi osobami!
ZarzadzanieGastronomia.pl– to miejsce, w którym znajdziesz wsparcie, profesjonalna kadrę z ogromnym doświadczeniem gastronomicznym oraz atrakcyjne ceny.