Projekty kuchni gastronomicznych

Otwarcie nowej restauracji wiąże się z licznymi formalnościami do załatwienia, a przede wszystkim z koniecznością stworzenia szczegółowej koncepcji wraz z projektem kuchni gastronomicznej. Pamiętajmy, że bez profesjonalnego projektu technologicznego nie będziemy w stanie opracować projektów branżowych (elektryczny, wentylacji i wod-kan) oraz zapewnić komfortu pracy pracownikom zaplecza kuchennego. A zatem jak przygotować projekt technologiczny w gastronomii? Co powinna zawierać rzetelnie opracowana dokumentacja? Przejdź dalej i zobacz, jak sprawnie otworzyć nową restaurację.

Czym jest projekt technologiczny dla gastronomii?

Mianem projektów technologicznych w gastronomii nazywamy dokumentację, która składa się z trzech części. Pierwsza przedstawia charakterystykę lokalu oraz planowaną działalność, kolejna część to opisy procesów technologicznych i układ pomieszczeń. Ostatni etap zakłada rozstawienie urządzeń oraz ich lokalizację tak, aby dopasować zapotrzebowanie na media w lokalu.

Projekty kuchni gastronomicznych powinny być zgodne z przepisami sanitarno-higienicznymi, którym objęta jest działalność gastronomiczna. Dodatkowo jako właściciel lokalu jesteś zobligowany do przygotowania i przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz zagadnień dotyczących ochrony przeciwpożarowej lokalu.

Jeśli chodzi projekty technologiczne w gastronomii, wyróżniamy kilka kwestii, których nie możemy pominąć:

  • odpowiedni układ pomieszczeń,
  • wpływ rozkładu sprzętu na ergonomię pracy,
  • higiena i bezpieczeństwo pracy.

Rzetelnie przygotowane projekty technologiczne w gastronomii powinny być opracowywane w dedykowanych programach np. AutoCAD, a także z uwzględnieniem inwentaryzacji pomieszczeń i stworzenie rzutów architektoniczno-budowlanych od podstaw.

 

projekt_technologicny_dla_gastronomii

Projekty kuchni gastronomicznych w praktyce – czego nie możemy pominąć?

Jest naprawdę wiele czynników, których nie można pominąć, jeśli zamierzamy przygotowywać projekty kuchni gastronomicznych przed otwarciem własnego lokalu. Najważniejsze elementy, które powinniśmy uwzględnić w projekcie to:

  • Strefa dla sprzedaży i konsumpcji

Serce każdego lokalu gastronomicznego, miejsce, gdzie goście mogą w spokoju delektować się posiłkami i napojami. Wymaga starannego zaplanowania rozmieszczenia stolików i siedzeń, a także miejsca dla pomocnika kelnerskiego. Design i funkcjonalność tej przestrzeni mają kluczowe znaczenie dla atmosfery i doświadczeń gości.

  • Toalety dla gości

Obowiązkowy element każdego lokalu, szczególnie tych oferujących alkohol. Liczba i przestrzeń toalet powinna odpowiadać liczbie miejsc siedzących, z dostosowaniami dla osób niepełnosprawnych. Ważne jest, aby były one wygodne i przestronne, z odpowiednim wyposażeniem.

  • Bar

Przestrzeń dedykowana do przygotowania i prezentacji napojów, oddzielona od sali dla gości. Powinna być wyposażona w niezbędne urządzenia takie jak ekspres do kawy, kostkarka do lodu, blender oraz odpowiednie zlewy. Dodatkowe akcesoria i urządzenia zależą od oferty menu.

  • Kuchnia

Serce każdego lokalu gastronomicznego, gdzie magicznie powstają dania. Optymalne rozmieszczenie stanowisk pracy, zlewy, umywalki oraz urządzenia chłodnicze i urządzenia grzewcze muszą być dostosowane do menu i wielkości produkcji. Ergonomia i efektywne wykorzystanie przestrzeni są kluczowe dla płynności pracy.

  • Zmywalnia

Bezpośrednie połączenie z kuchnią i salą dla gości umożliwia efektywne zarządzanie przepływem brudnych naczyń. Ważne jest, aby była ona wyposażona w zmywarkę i miejsce na czyste naczynia, aby proces był szybki i higieniczny.

  • Magazyny

Zarówno chłodnicze, jak i tzw. magazyny suche są to pomieszczenia magazynowe niezbędne do przechowywania wszelkiego rodzaju produktów. Ich wielkość i rozmieszczenie powinny być dostosowane do potrzeb kuchni i częstotliwości dostaw.

  • Szatnie i toalety dla personelu

Przestrzeń zaprojektowana do przechowywania odzieży pracowniczej. Wymagane jest zapewnienie szafek i oddzielnej przestrzeni dla odzieży prywatnej i roboczej. Oddzielne sanitarne pomieszczenie dla pracowników, zapewniające prywatność i komfort. W niektórych przypadkach może być połączone z szatnią dla lepszego wykorzystania przestrzeni.

Projekty technologiczne w gastronomii – układ, rozmieszczenie stanowisk i oznaczenie ciągów komunikacyjnych

Rzetelnie przygotowany projekt technologiczny dla gastronomii to taki dokument, który spełnia wszystkie wymogi instytucji kontrolujących składa się z rysunków, opisu oraz wykazu urządzeń technologicznych stosowanych w lokalu.

Jeśli chodzi część rysunkową, tutaj mówimy głównie o prezentacji funkcjonalnego układu pomieszczeń. Tutaj polecamy skalę 1:50 lub 1:100, aby wszystkie elementy projektu były czytelne. Kluczowe czynniki do uwzględnienia podczas projektowania graficznego to:

  • funkcjonalny układ pomieszczenia z zachowaniem prawidłowych dróg surowca (żywności) zaczynając od dostawy aż do wydania gotowych dań na sali restauracyjnej,
  • rozmieszczenie stanowisk pracy i sprzętu gastronomicznego,
  • wytyczenie miejsc przyłączy mediów, np. zimnej i ciepłej wody, odpływów kanalizacyjnych, zasilania elektrycznego, oświetlenia.

Nie zapominajmy też o oznaczeniu dróg technologicznych zgodnie z dokumentacją HACCP. To podstawa, aby restauracja mogła działać sprawnie, bezpiecznie i legalnie.

Jeśli chodzi o projekty technologiczne w gastronomii w odniesieniu do części opisowej, mówimy o takich zagadnieniach jak:

  • Określenie zawartości projektu, celów realizacji oraz lokalizacji adaptowanego lokalu.
  • Opis lokalizacji i lokalu, godziny działania, liczba miejsc dla gości, dzienna ilość obsługiwanych osób, informacje o zatrudnieniu, opis pomieszczeń socjalnych i toalet dla pracowników, rodzaj kuchni i menu, zakres obróbki surowców (np. mycie warzyw).
  • Szczegółowy opis postępowania z surowcami od dostawy do ekspedycji, w tym obróbka, przechowywanie, gotowanie i zmywanie, zarządzanie odpadami, wymogi dotyczące utrzymania czystości i wyposażenia pomieszczeń.
  • Lista pomieszczeń z określeniem ich powierzchni, wymagania temperaturowe, wymagana ilość wymian powietrza, wytyczne dotyczące wykończenia.
  • Wymogi dla instalacji (elektrycznych, gazowych, wodno-kanalizacyjnych), dobór okapów, wymagania dotyczące drzwi, okien, ścian, sufitów, podłóg i oświetlenia, zapotrzebowanie na media (woda, gaz, elektryczność).

To podstawowe zagadnienia związane z projektami technologicznymi w gastronomii. Zestawienie wyposażenia gastronomicznego przygotowujemy na koniec projektu technologicznego. Tutaj warto stworzyć tabelę, w której znajdą się informacje takie, jak: numeracja wyposażenia, dokładny opis każdego sprzętu wraz ze wskazaniem modelu, typu i gabarytów wraz z formą przyłącza instalacyjnego.

UWAGA! Rzetelnie przygotowywane projektu kuchni gastronomicznych oraz dokumentacja technologiczna powinna być dostępna w formie drukowanej i elektronicznej. Dzięki temu łatwiej zarządzać dokumentacją i dokonywać ewentualnych korekt.

Dlaczego warto powierzyć stworzenie projektów technologicznych w gastronomii profesjonalistom? Podsumowanie

Jest wiele powodów, dla których warto zdecydować się na stworzenie projektu kuchni gastronomicznej przez profesjonalistów. W ten sposób minimalizujesz ryzyko popełnienia błędu podczas planowania inwestycji w nową restaurację, a także masz pewność, że projekt będzie zgodny z wymogami sanitarnymi oraz dokumentacją HACCP.

Wykwalifikowani projektanci wiedzą, jak zachować maksymalną efektywność danej przestrzeni poprzez prawidłowe rozmieszczenie sprzętu, wyposażenia zaplecza kuchennego oraz ustalenie ciągów komunikacyjnych.

Kilka powodów determinujących opłacalność współpracy z ekspertami w zakresie projektowania technologicznego zaplecza kuchennego to:

  • pełne wsparcie merytoryczne,
  • gwarancja zgodności projektu z przepisami,
  • oszczędność czasu i pieniędzy,
  • optymalizacja przestrzeni i czasu pracy.

Podsumowując: Opracowanie planu technologicznego może być wyzwaniem, szczególnie dla nowicjuszy w branży biznesowej. Z tego powodu zaleca się zasięgnięcie porady ekspertów, którzy profesjonalnie zajmują się tworzeniem takich projektów dla rozmaitych placówek gastronomicznych, w tym restauracji, kafejek czy usług cateringu dietetycznego.

Jak możemy Ci pomóc?

Wystarczy, że do nas napiszesz, a my skontaktujemy się z Tobą.